7 powodów, dla których warto jeść kalarepkę

Kalarepka to nie tylko zwiastun lata ale i olbrzymia dawka witaminowa. Spokrewniona z kapustą i kalafiorem jest chrupiącym antidotum na nowotworowe choroby. Dzięki cennym źródłom substancji, takich jak:  izotiocyjanianów i indoli, chroni organizm przed rozwojem nowotworów. Zawiera niemal wszystkie witaminy i składniki mineralne.


1. OCZYSZCZA ORGANIZM- ten fakt może Cię zdziwić, ale liście kalarepy są jadalne i to właśnie one są skarbnicą chlorofilu- związku, który posiada właściwości detoksykacyjne. Wspiera on pracę wątroby w procesie usuwania toksyn z organizmu, hamuje stany zapalne, przyspiesza gojenie ran a także reguluje perystaltykę jelit.

2. ZAPOBIEGA NOWOTWOROM- zawarte w kalarepce związki siarkowe, które rozkładają się na izotiocyjaniany i indole, zmniejszają ryzyko zachorowania na raka piersi, na nawet mogą pomóc pokonać chorobę.

3. DZIAŁA KRWIOTWÓRCZO- o tym, że liście kalarepy nadają się do jedzenia już wspomniałam wcześniej, jednak nie dodałam, że zawierają żelazo i wapń, dzięki czemu łatwo o odbudowanie krwinek, jeśli masz za sobą przebytą  wyczerpującą chorobę lub jesteś przed operacją. Poleca się ją przy anemii.

4. CHRONI PRZED WRZODAMI ŻOŁĄDKA- te same izotiocyjaniany i związki indolowe posiadają bakteriobójcze i grzybobójcze działanie. Mogą dzięki temu, zwalczyć m.in. bakterię H. pylori, która w większości przypadków, odpowiada za rozwój wrzodów żołądka i dwunastnicy.

5. DBA O OCZY- kalarepka jest źródłem barwnika zwanego luteiną. Luteina w naturalny sposób chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB. Ponadto w największej ilości gromadzi się w plamce żółtej, która z kolei odpowiada za prawidłowy proces widzenia.

6. WSPOMAGA UKŁAD NERWOWY- dzięki bogatej zawartości witaminy z grupy B, jest naturalnym lekiem uspokajającym, poprawiającym nastrój oraz podnoszącym sprawność umysłową i fizyczną.

7. SPRZYJA ODCHUDZANIU- Zamiast niezdrowych chipsów, można ją chrupać na zdrowie, zawiera mało kalorii (27 kcal/100 g) i dużo błonnika.


DOMOWA APTECZKA

Szczególnie cenny dla zdrowia jest sok z surowej młodej kalarepki.

SOK STYMULUJĄCY WĄTROBĘ- starannie wyszoruj i obierz 2 kalarepki. Wyciśnij sok, dodając świeże listki warzywa. Pij 3-4 razy dziennie po 5 łyżek soku przy problemach z wątrobą i pęcherzykiem żółciowym.

PŁUKANKA DO UST- doskonale się sprawdzi przy silnych stanach zapalnych dziąseł. Umyj i obierz średnią kalarepkę, wykorzystując też zielone listki dodaj 2 jabłka i wyciśnij sok. Dodaj do tego garść drobno posiekanych listków selera oraz łyżkę soku wyciśniętego z cytryny. Wszystko zmiksuj, dopełnij kilkoma łyżkami wody i gotowe.


 

  • Anna Kwiatkowska

    nie miałam pojęcia, że kalarepa ma takie właściwości

  • Mnie nawet do kalarepy nie trzeba namawiać, bardzo lubię 🙂

  • zdecydowanie na surowo, nie za duża, soczysta, chrupiąca – to jest to. 😉