7 powodów dla których warto jeść natkę, szczypior i koperek

Kolor pożywienia jest równie ważny, co jego wartość odżywcza. Barwniki roślinne biorą udział w transporcie tlenu azotu oraz witamin. Wiosną szczególnie znaczenie ma zieleń. Odpowiedzialny za nią chlorofil absorbuje energię słoneczną, zwiększa odporność, a tak, że chroni przed anemią i wolnymi rodnikami.


1. WZMACNIA ODPORNOŚĆ. Połączenie dużej zawartości wit. C (w szczypiorku czy natce jest jej niemal trzy razy tyle, co w cytrynie) z właściwościami bakteriobójczymi sprawia, że zielenina skutecznie dba o układ immunologiczny.

2. REGULUJĄ TRAWIENIE. Koperek zawiera olejki eteryczne, które stymulują wydzielanie soków żołądkowych. Poprzez hamowanie rozwoju szkodliwych drobnoustrojów w jelitach poprawiają one trawienie i przyswajanie pokarmów oraz działają wiatropędnie.

3. OCZYSZCZAJĄ ORGANIZM. Natka pietruszki ma właściwości antyseptyczne, zapobiega infekcjom układu moczowego, działa moczopędnie i odtruwająco. W usuwaniu zbędnych produktów przemiany materii pomaga także bogaty w witaminy oraz sole mineralne szczypiorek.

 

4. DBAJĄ O SERCE. Ze względu na dużą zawartość potasu, natka pietruszki,szczypiorek i koperek obniżają ciśnienie tętnicze. Listki pietruszki regenerują też włosowate naczynia krwionośne, a znajdujące się w koperku przeciwutleniacze obniżają poziom złego cholesterolu.

5.ZAPOBIEGAJĄ ANEMII. Natka nie tylko dostarcza żelaza, ale także ułatwia przyswajanie tego składnika z innych produktów roślinnych oraz zwierzęcych. Szczypior i koperek zawierają duże ilości kwasu foliowego, który bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek.

6. CHRONIĄ PRZED WOLNYMI RODNIKAMI. Koperek zawiera cenne flawonoidy (w tym kwercetynę). Dzięki temu redukuje stany zapalne oraz zapobiega rozwojowi nowotworów (szczególnie układu pokarmowego, jamy ustnej i płuc )

7. DEZYNFEKUJĄ I ODŚWIEŻAJĄ. Natka i koperek usuwają bakterie, hamują rozwój infekcji w obrębie jamy ustnej, a także odświeżają oddech.


DOMOWA APTECZKA

Świeża zielenina zadba o serce, układ pokarmowy i odporność organizmu.

WITAMINOWY KOKTAJL Wrzuć do blendera po pół pęczka natki, szczypiorku i koperku. Dodaj sok z cytryny i 1/3 szklanki cukru. Zmiksuj z litrem wody. Pij szklankę raz dziennie, na czczo, by podnieść odporność.

LEK NA NIESTRAWNOŚĆ. Jeśli masz skłonności do wzdęć i niestrawności, dodawaj koperek do posiłków jak najczęściej. Żucie koperku( np. gałązki po oberwaniu listków) pomaga też na czkawkę.

WINO NA ARYTMIĘ. 10 łodyg natki zalej 1 l wina i 2 łyżkami octu winnego. Podgrzewaj na małym ogniu 10 min. Dodaj 30 dag miodu, ogrzewaj 4 min. Gorące wino przecedź, zlej do butelki. Pij 1-3 łyżki, gdy czujesz kłucie lub przyspieszone bicie serca.