7 powodów dla których warto jeść pomarańcze

Owoce te są niezastąpione w profilaktyce antynowotworowej, teraz kiedy to jest na nie sezon, są najsmaczniejsze i najzdrowsze.

Pomarańcze zawierają witaminy A, C, E,B1, B2, B6, kwas foliowy czyli B9, a także minerały takie jak: wapń, żelazo, potas, magnez oraz cynk. Badania wykazały, że picie soku z pomarańczy zmniejsza ryzyko białaczki u dzieci. Zapobiega także nowotworom, wątroby, sutka i jelita grubego u dorosłych.



  • Wspomagają odporność. Jedna średnia pomarańcza zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na wit. C . Zmniejsza podatność na przeziębienia i neutralizuje wolne rodniki powstające m.in. pod wpływem zanieczyszczenia środowiska, bezsenności, palenia papierosów.
  • Dbają o oczy. Zawarta w pomarańczach, witamina A wspiera działanie błoń śluzowych, tym samym zmniejsza problemy z suchością oczu. Karotenoidy hamują zmiany zachodzące z wiekiem w plamce żółtej, pomagają także utrzymać ostrość wzroku.
  • Odchudzają i oczyszczają. Pomarańcze jedzmy razem z białą, wewnętrzną częścią skórki (albedo). Zawiera ona dużo błonnika pokarmowego, dającego uczucie sytości i wymiatającego toksyny z układu pokarmowego.
  • Chronią mózg. Według brytyjskich naukowców, codzienne picie świeżego soku z pomarańczy (minimum szklanka) dzięki zawartości flawonoidów zmniejsza ryzyko udaru niedokrwiennego mózgu o 19%.
  • Oczyszczają nerki. Zawierają dużo potasu (ok 180mg na 100g), więć obniżają ryzyko kamicy moczanowej, ale także nadciśnienia krwi i osłabienia sturktury kości.
  • Uspokajają i poprawiaja nastrój. Dzięki zawartości magnezu obniżającego poziom hormonu stresu, kortyzolu, pomagają zwalczyć napięcie psychiczne i uczucie zmęczenia.
  • Wspierają równowagę układu nerwowego. Ich składnik, cholina, poprawia koncentracje i usprawnia pamięć. Ułatwia także zasypianie. Dodatkowo cholina i kwas foliowy wspomagają procesy przemiany tłuszczów w organizmie, zapobiegając ich odkładaniu.


DOMOWA APTECZKA

Cenne składniki łatwiej przyswajamy z soku niż z cząstek owocu.

KOKTAJL NA ODPORNOŚĆ. Zmiksuj 1 pomarańczę, garść jarmużu, 1 jabłko ze skórką, 1 banana, 1 szklankę wody, 1 łyżkę oleju, np. lnianego (tłuszcz wspomaga przyswajanie rozpuszczalnych witamin). Pij raz dziennie przez tydzień na drugie śniadanie lub podwieczorek. Do wiosny powtarzają taką kurację co 3 tygodnie.

KOKTAJL OCZYSZCZAJĄCY. Zmiksuj 1 pomarańczę, 1 kiwi, garść natki pietruszki (świeżej lub mrożonej). Pij na czczo 3 razy w tygodniu przez miesiąc.

 

UWAGA!

Osoby z chorobami nerek ze względu na dużą ilość potasu w pomarańczach powinny ograniczyć się do jednej codziennie. Natomiast osoby, które przyjmują na stałe beta- blokery (leki na serce) w ogólnie nie powinnych ich jeść.