Jak smakuje Pad Thai

Głównym składnikiem Pad Thai jest makaron ryżowy. W zależności od przepisu, dodatki mogą być różne. Zazwyczaj są to: krewetki, omlet lub kurczak (czasem też mięso wieprzowe), tofu, kiełki fasoli mung, pasta tamaryndowca, czosnek, rzepa marynowana, papryczka chilli oraz sos rybny. Danie udekorowane jest najczęściej orzeszkami ziemnymi oraz drobno posiekanym szczypiorkiem.

 

Składniki na Pad Thai:

  • Opakowanie makaronu ryżowego
  • Pierś kurczaka lub 20 g krewetek królewskich
  • Kostka tofu naturalnego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • Kilka łyżek sosu rybnego
  • 1 papryczka chilli
  • Pasta tamaryndowca
  • Kiełki fasoli mung
  • 1 limonka
  • Olej do smażenia

Do dekoracji:

  • Pokrojony szczypior
  • Kilka łyżek pokruszonych orzeszków ziemnych

Przygotowanie Pad Thai:

  1. Makaron namoczyć w wodzie, aż zrobi się miękki.
  2. Posiekany czosnek oraz pokrojoną papryczkę chilli, sos rybny i sok z limonki dokładnie wymieszać, tak aby powstała pasta.
  3. Do pasty dodać makaron, ponownie wymieszać i podsmażyć.
  4. Na patelnię lub wok wlać kilka łyżek oleju, dodać pokrojone w drobną kostkę tofu i podsmażyć aż się zarumieni.
  5. Na drugiej patelni (woku) podsmażyć krewetki lub pokrojoną w kostkę pierś kurczaka.
  6. Połączyć na patelni (woku) wszystkie składniki (makaron, krewetki i tofu), dodać pastę tamaryndowca, kiełki fasoli mung, oraz rozbite surowe jajko. Smażyć kilka minut.
  7. Danie podawane jest z orzeszkami ziemnymi, pokrojonym szczypiorkiem.

Smacznego!

  • Iwona Gogulska

    Uwielbiam pad thai! Co ważne, to sprawdzona potrawa w Azji i obojętnie gdzie się zamówi, zawsze smakuje dobrze 🙂

  • maniakalnie uwielbiam! kuchnia azjatycka to mój konik, a pad thai króluje.