KOZIERADKA czyli coś dla zdrowia i urody

Kozieradka pospolita inaczej znana jako koniczyna grecka,  zawiera selen, krzem, potas i żelazo pierwiastki, których nie może zabraknąć w diecie osób uprawiających sport. Roślina jest tak bogata w swoje właściwości, że znajduje zastosowanie w lecznictwie, kuchni i kosmetyce, jako antidotum na wypadające włosy.



Sprawdza się u osób chorujących na  cukrzyce, gdyż normuje poziom cukru we krwi przez zwolnienie opróżniania żołądka, a o co z kolei opóźnia wchłanianie węglowodanów i w konsekwencji transport glukozy. Poprzez dużą zawartość błonnika, wspiera trawienie.
Dodając kozieradkę do potraw, to sposób na pozbycie się problemów z wysokim cholesterolem, ponieważ zmniejsza ilość cholesterolu LDL i poprawi stan naczyń krwionośnych. Stymuluje wytwarzanie śluzów, dzięki czemu pomaga usuwać alergeny z układu oddechowego oraz toksyny z dróg moczowych a ponadto  hamują kaszel i zmniejszają ból, który towarzyszy chorobom gardła. Warto zatem wtedy wypić napar z kozieradki wymieszanej z miodem i cytryną. Napój sprawia, że na pewno poczujemy się lepiej. Wyczytałam też w internetach, że pomaga zrastać kości. Wpływa na zredukowanie nieprzyjemnych objawów, pojawiających się przed menstruacją a także w okresie menopauzy zmniejsza objawy jej towarzyszące czyli rumieńce i zmiany nastroju.