Kuchnia południowoafrykańska

W kuchni RPA turyści znajdą mieszankę potraw z różnych zakątków świata świadczy to ile różnych ludów miało wpływ na rozwój kultury kulinarnej, świadczy o jej różnorodności. Laureat pokojowej Nagrody Nobla, Arcybiskup Desmond Tutu określił mieszkańców RPA jako „tęczowy Boży lud”. Kuchnia RPA różni się także w zależności od regionu.

Bardzo popularne jest grillowanie czyli tutejszy Braai-owoce morza z rusztu. Grillować można o każdej porze dnia i nocy. Do najbardziej znanych dań należy owsianka z mielonej kukurydzy jej nazwa to pap i kasza kukurydziana- Samp. Są to najtańsze zarówno dla białych jak i czarnych dania oparte na podstawowym składniku jakim jest kukurydza. Istotną informacją jest, że z uwagi na tradycyjną afrykańską kuchnie, która nie zawierała wieprzowiny, drobiu, baraniny ani ryb. Białka, łatwo przyswajalnego białka dostarczały owady, takie jak termity i gąsienice mopani, które po upieczeniu sprawdzają się jako przekąska do mielie meal. Zdumiewającym przysmakiem są też pieczone myszy polne. Tak przyrządzone, chrupiące mają podobno pieprzowaty i smaczny smak. Inne składniki przybyłe z sąsiedniego Mozambiku bardzo ostre Peri-peri, z Indii natomiast kolendra i curry.  W wielu barach serwowane są dania bardzo zbliżone do tych podawanych w Europie. W rejonie Kapsztadu skosztować można potraw malajskich (np. breyani – ryż zapiekany z soczewicą i jagnięciną lub kurczakiem, przyprawiony suszoną kolendrą W całym kraju popularne są owoce morza – homary, krewetki, mule, ostrygi i rozmaite ryby z Atlantyku i Oceanu Indyjskiego.

Z uwagi na bardzo gorący klimat, należało znaleźć sposób by pewne produkty spożywcze się nie psuły i by zabezpieczyć ich trwałość. Służyła ku temu sól, przyprawy i wysuszenie. Dziś suszone mięso zwane biltong można dostać praktycznie wszędzie.  Stąd też powstał pomysł na mięsa peklowane, marynowane, grillowane, duszone , które wchodzą w skład ulubionych potraw większości mieszkańców RPA.

Mięsa peklowane, marynowane, grillowane, duszone to kolejne ulubione potrawy większości mieszkańców RPA.

Lista typowych dań kuchni afrykańskiej:

Konfyt – konfitury owocowe.

Malva – pyszny pudding deserowy, zwany czasem octowym, bo tradycyjnie przygotowany z dżemem morelowym i octem.

Mielie – kolba kukurydzy, grillowana, jest popularną przekąską.

Mielie Meal – gotowana na sztywno kasza kukurydziana, jedzona z sosami mięsnymi.

Melktart – pożywne ciasto z mleka, mąki jajek i cynamonu.

Monkey gland souce – mieszanka sosów, pomidorowego, worcester i chutney, często podawana jako dodatek do steków.

Mopane worm – gąsienice żerujące na drzewach mopane, suszone i podawane z pikantnym sosem jako chrupiąca przekąska.

Morogo – zielone liście gotowane, przyprawione i serwowane z mielie pap.

Phutu – krucha owsianka z kukurydzy, często z kwaśnym mlekiem, tradycyjna potrawa Zulusów, przez Khoza nazywana umphokogo.

Potjiekos – mięso i warzywa gotowane przez wiele godzin w ustawionym na ogniu trójnożnym kociołku.

Russian – gruba kiełbasa, zwykle smażona, podobna do kiełbasy zwyczajnej.

Rusk – dwukrotnie pieczony herbatnik, podawany zwykle na śniadania jako przekąska.

Rystafel – holenderska afrykanerska wersja indonezyjskiej potrawy z ryżu i różnych dodatków.

Samp (umngqusho) – mieszanka kukurydzy i fasoli.

Snoek – ryba wędrowna o twardej skórze, która pojawia się w okolicach Kapsztadu w czerwcu i w lipcu, wędzona, solona, lub z curry.

Venison – dziczyzna, jeśli widnieje w menu, to z pewnością jest to mięso z antylopy, najczęściej springboka.

Viennas – serdelki, mniejsza odmiana russians.

Talerz egzotycznych owoców. Foto R.S

Stek wołowy, sałatka z pomidorów, frytki i sos pieprzowy. Foto R.S.

Przepyszne mule w sosie grzybowym. Foto R.S.

Stek ze strusia, frytki, pieczone warzywa z sosem pieprzowym. Foto R.S.

 Deserowa deska czekoladowego ciasta. Foto R.S.

Unikalność kuchni RPA, polega na tym, że mieszają się w niej najróżniejsze przepisy z całego świata, jak na przykład indyjskie, malajskie, holenderskie czy portugalskie. Jeżeli do tego dodamy tradycyjną kuchnię afrykańską, to otrzymamy typowe danie południowoafrykańskie.

  • Bardzo ciekawy artykuł, tym bardziej, że wybieram się do RPA w przyszłym roku 🙂 Świetnie, że miałaś okazję spróbować tych wszystkich potraw. Na zdjęciach wyglądają fantastycznie.

    A jeśli mogę zapytać, jadłaś myszy lub te gąsienice? Jak wrażenia? 😀

  • Rety aż mi ślinka pociekła. Nie jestem wybredna, w podróży chętnie próbuję nowych smaków i myślę, że spróbowałabym wszystkich wymienionych przez Ciebie potraw! Nawet tych gąsieni, może co najwyżej zamknęłabym oczy 😉