Kuchnia tajska

Kuchnia tajska jest bardzo bogata w różnorodne, egzotyczne smaki. W Europie najbardziej powszechne i znane są takie składniki jak trawa cytrynowa, czy mleczko kokosowe. Potrawy tajskiej kuchni są coraz bardziej popularne dzięki restauracjom serwującym dania tejże kuchni.

Różnorodność kulturowa a kuchnia

Zróżnicowanie kuchni tajskiej zależy od część kraju, w którym dostępne są dane składniki. Kuchnia opiera się na wykorzystaniu tanich i łatwo dostępnych składników.

Na północy potrawy są łagodniejsze, często pojawia się w nich kapusta i wieprzowina, mniej jest natomiast owoców morza. Na południu natomiast dominuje kokos, ważny składnik wielu dań. Wytwarzany z niego olej  wykorzystywany jest do smażenia i nadaje potrawom specyficzny smak. Jako danie główne, lub główny składnik sałatki w sałatkach pojawią się tu świeże ryby i owoce morza tj. kraby, kalmary, krewetki, homary i kałamarnice. Na wschodzie kraju, dania są bardziej ciekawe. Można tam zjeść smażone owady, mrówki, koniki polne, czy szarańcze, a nawet żaby podawane w pikantnym sosie. W tej części kraju jedzenie jest bardzo ostre.

Różnorodność kulturowa kraju, przyczyniła się do bogactwa smaków tajskiej kuchni. Duży wpływ miało sąsiedztwo z krajami: Birmą, Laosem, Kambodża, czy Malezją. Popularne przyprawy, które również bardzo często wykorzystywane są w gotowaniu nie pochodzą z Tajlandii.

Dzięki takiemu zestawieniu lokalnych produktów i innych składników pochodzących z różnych stron świata uzyskujemy nieopisane bogactwo smaków i aromatów tajskich potraw i dań.

Pierwszy i podstawowy składnik tajskiej kuchni i synonim jedzenia jest ryż, który występuje w wielu wcieleniach i formach. Stanowi składnik śniadań, obiadów i deserów a Tajowie zajadają się nim o każdej porze dnia i nocy. Najsłynniejszym i najbardziej ekskluzywnym gatunkiem ryżu z Tajlandii jest ryż jaśminowy. Jest on niestety drogi, wiec zwykle nie zjemy go na straganie. Drugim, najpopularniejszym gatunkiem ryżu w Tajlandii jest Khao Niaw znanym jako Sticky Rice. Nie dziwi więc, że Tajlandia jest największym eksporterem ryżu na świecie. Je się go w wersji smażonej, gotowanej tradycyjnie lub na parze, bądź w postaci kleików. Najprostszym daniem z ryżu jest wymieszanie ugotowanego ryżu z przyprawami i ziołami. Do dań z ryżem można dodać również mięso: kurczaka lub wieprzowinę z dodatkiem gęstego, ostrego sosu. Popularny jest również sos sojowy lub rybny. Ryż stanowi również dodatek do sosów o różnej gęstości, zwanych curry. Najczęściej jedzone to curry żółte oraz rybne, czyli curry zielone. Oba dania mają specyficzny ostry smak.
Popularna jest również potrawa zwana yam – są to ułożone kawałki mięsa, ryby oraz warzyw na liściach sałaty. Podstawą obiadu jest oczywiście zupa – zazwyczaj ostro-kwaśna lub wykonana z krewetek.

Egzotyczne owoce

W Tajlandii nie można zrezygnować ze spróbowania tamtejszych owoców. Można je kupić przede wszystkim na targach. Oprócz znanych nam owoców, tj, banany, arbuzy, czy ananasy, można tam kupić gujawę, papaję, owoce longan. Owoce są tanie i soczyste. Owocem, którego nie można nie spróbować jest durian – ma on wiele odmian, które różnią się od siebie smakiem. Jest on wielkości małej piłki nożnej, a pokryty jest kolcami. Trzeba jednak uważać, gdyż owoc ten wydziela nieprzyjemny zapach, przez co nie wolno go wnosić do hoteli, galerii, czy biur.

Estetyka i zachowanie przy stole

Jedzenie w Tajlandii stanowi ważny element kultury. Przy stole gromadzą się rodziny i odbywają się spotkania towarzyskie. Tajowie dużą wagę przywiązują więc do oprawy towarzyszącej posiłkom, ściśle przestrzegają też zasad etykiety. Dania podaje się na środek stołu, a wszyscy nabierają z nich na swoje talerze w zależności od własnych potrzeb. Pałeczkami je się tylko przy jedzeniu makaronu. Normalnie stosuje się łyżki i widelce. Widelec jednak służy tylko do nakładania potrawy na łyżkę i prawidłowe jego trzymanie to lewa ręka, a łyżki prawa. Noża nie spotkamy na tajskim stole, gdyż nie są potrzebne, bo przed przyrządzaniem mięso jest krojone na kawałki. Niektóre dania je się palcami prawej ręki, szczególnie kleisty ryż, którym formujemy niewielkie kulki, następnie maczając w podanych sosach.

Lista typowych dań kuchni tajskiej:

bami makaron jajeczny z mięsem i warzywami
hoi maeng pu op mo din-małże w sosie kokosowym
ho mok khai pla-gołąbki z rybiej ikry
ho mok talay-zapiekanka z owoców morza
kaeng- potrawy typu curry
kaeng hang lay- łagodne słodko kwaśne curry birmańskie
kaeng jeut- łagodny bulion z makaronem ryżowym, mięsem i grzybami
kaeng kari- curry w stylu indyjskim
kaeng luang-żółte curry
kaeng pet- czerwone curry z mięsem
kaeng som-ostro kwaśna zupa
kaeng matsaman– muzułmańskie curry z mięsem w stylu malajskim, łagodne, z mlekiem kokosowym
kai yang– kurczak pieczony w ziołach i miodzie
khanom- słodycze i desery 
khao mok kai-tajska wersja biriani
khao mu daeng– ryż z czerwoną wieprzowiną
khao niaw-kleisty ryż, danie z Północy
khao yam-ryż z kapi
kuay tiaw– zupa z makaronem, popularne danie na lunch
mu pat prio wan-wieprzowina słodko kwaśna
nam pla-sos rybny
nam phrik kung siap– szaszłyczki z krewetek
nua pat nam man hoi- wołowina w sosie ostrygowym
oliang- mrożona słodka kawa tajska
padthay- gruby makaron ryżowy, główny element to sos
phanaeng-suche curry z mlekiem kokosowym
pla jaramet nung kiem bueh- potrawa rybna ze śliwkami chińskimi
pla meuk thot kratiem phrik-kalmary smażone z czosnkiem
po taek- rozerwana sieć rybaka curry z owoców morza
pu pat pong kari –kraby duszone na parze z sosem curry
sataw- fasola typu Jaś, podawana z krewetkami lub wieprzowiną 
tom kha kai łagodne curry z kurczakiem
tom yum- zupa zrobiona na bazie pasty chili (słodko-kwaśna ) z dodatkiem galangalu i liści kaffiru
yam– bardzo ostra sałatka

Dotychczas trzy restauracje, które specjalizują się w kuchni tajskiej otrzymały gwiazdki Michelin (właścicielami restauracji nie są tajscy kucharze):

2002-2011 Restauracja „Nahm” w Londynie (1)              
2009 Restauracja „Kiin Kinn” w Kopenhadze (2)
2015 Restauracja „Pok Pok” w Nowym Jorku (3)

 

Jeżeli chcesz poznać prawdziwą kuchnię Tajlandii musisz spróbować dań serwowanych na ulicy. Najlepiej wybrać miejsca, w których stołują się miejscowi. Tam mamy szansę poznać prawdziwą tajską kuchnię.  Nie musisz obawiać się o higienę – wszystko jest czyste, świeże, przeważnie przygotowywane na twoich oczach. Pozostaje tylko posmakować tych kulinarnych skarbów.