ROOIBOS czyli pyszna herbata z RPA

Rooibos jest krzewem, który uprawiany jest wyłącznie w Republice Południowej Afryki w górach Cederberg. Wszystko dlatego, że niezbędny dla rośliny sswoisty skład chemiczny gleby i pewne odmiany bakterii, znajduję się właśnie w tym pasmie górskim, oddalonym ok. 300 km od Kapsztadu. Krzew ten zwany jest inaczej czerwonokrzewem afrykańskim. Rośliną z której produkuje się ten gatunek herbaty jest sięgający do 1,5 m wysokości  aspalat prosty.

To z liści tej rośliny powstaje o słomkowej barwie i smaku miodu napar. Dzięki tej nutce, herbata charakteryzuje się łagodnością i brakiem posmaku goryczy, która występuję herbatach zielonych lub czarnych. Wszystko to za sprawą braku garbników, które są przyczyną smaku goryczy. Dojrzałe i ususzone listki są kruszone przez specjalne maszyny na maluteńkie kawałeczki przypominające igiełki. Zbierane są w okresie letnim oraz na początku jesieni. Poddawane są procesowi fermentacji, następnie pozostawione na 24 godziny w usypanych kupkach na wysokość 20 cm zmieniają kolor z zielonego na czerwono-rudo-brązowy.  Nazwa rooibos pochodzi z powstałego osiągniętego koloru roślin, gdzie w języku afrikaans „rooi” to kolor czerwony a „bos” to krzak. Rooibos sprzedawany jest już od ponad 106 lat za sprawą Rosjanina Benjamina Ginsberga. Ten naturalny afrykański napar zawiera w sobie spore ilości przeciwutleniaczy, takich jak aspalathin i nothofagin. Wykazuje wyraźne działanie przeciwskurczowe i przeciwzapalne. Z uwagi, że nie zawiera kofeiny i małą ilość teiny pozwala się odprężyć i zrelaksować, pity jest jako zamiennik melisy. Dzięki zawartości potasu, żelaza i wapnia pomaga przy niwelowaniu problemów związanych z żołądkiem i trawieniem. Spowalnia starzenie, poprawia przemianę materii, dostarcza organizmowi wapno, mangan oraz fluor, który jest bardzo ważny w rozwoju dzieci, wzmacnianiu zębów i kości. Jest nie dość, że bardzo smaczny, to i dobry dla zdrowia.