Zioła i przyprawy w kuchni tajskiej

Kuchnia tajska jest bogactwem smaków i kolorów. Do ukształtowania kuchni tajskiej miały znaczące wpływy sąsiadujące państwa takie jak : Laos, Birma, Kambodża, Malezja a także można zauważyć nieco wpływu ze strony Chin. Nawet curry, które jest uważane za symbol tajskiej kuchni, przywędrowało tu z Indii w XVIII w.

 Europa, a dokładniej Portugalia zostawiła swoje ślady w kuchni tajskiej poprzez  pomidory i papryczki chili. By danie miało unikalny smak, tajscy kucharze, dokładają starań by w umiejętny sposób połączyć lokalne składniki i z tymi pochodzącymi z różnych stron świata. Przedstawię wam kilka z najbardziej popularnych przypraw w kuchni tajskiej. Do tej najbardziej znanej, bez wątpienia możemy zaliczyć pastę curry. Występuje tutaj aż w trzech odsłonach kolorystycznych: czerwonym (ostra), zielonym (średnio ostra) i żółtym (najmniej ostra).



Przygotowuje się je ze świeżych ziół, ale także i z tych wcześniej ususzonych, może to być również mieszanka przypraw m. in. z kolendra i chili, dzięki któremu dozuje się smak ostrości. Tajowie uwielbiają chili. Dodają je do praktycznie większości potraw, a dzięki ich właściwościom mieszkańcy mogą się cieszyć obniżonym poziomem cholesterolu we krwi i działaniami przeciwzapalnymi.


Tajlandia | Świeże papryczki chiliTajlandia. Świeże papryczki chili 


Z Chilli najczęściej łączy się galangal, jest to lokalna roślina zwana tajskim imbirem jest bardzo popularny w Tajlandii. I jest składnikiem słynnej zupy Tom Yum. Posmak ma imbirowo-pieprzowy, z odrobiną cierpkości cytryny.


Tajlandia. Kwiat Galangii


Trawa cytrynowa jest obowiązkowym składnikiem curry. Występuje w postaci łodyg, świeża lub suszona, dodawana do zup i sosów. Daje cytrynowego posmaku. Kupując ją w postaci olejku, odstraszymy nie jednego komara 😉


Tajlandia. Listki trawy cytrynowej, podane w zupie. 


Bardzo popularne w Tajlandii są sosy, w szczególności sos sojowy, który doskonale znamy, jako dodatek do sushi. Sos przygotowywany jest z ziaren soi, prażonych ziaren ryżu albo pszenicy, wody oraz soli, następnie poddawany fermentacji. Sos rybny, przygotowywany, jak sama nazwa wskazuje, z ryb. Zalewane wodą i solone, poddawane są fermentacji. Sos ma charakterystyczny smak i zapach, nie każdy jest jego smakoszem. Tajowie dodają go do wielu potraw zamiast soli. I trzeci na liście, sos ostrygowy. Jest on gęsty, przyrządzany na bazie ekstraktu z ostryg. Kiedyś był on przygotowywany z gotowanych ostryg, niestety obecnie bazuje tylko na ekstrakcie.


Tajlandia. Kapusta w sosie rybnym


I na koniec Tajska bazylia, która jest specyficzna tylko dla Tajlandii i pomimo,iż nazwa bazylii jest nam doskonale znana, ta się od niej różni ze względu na cytrynowy aromat i włochate listki.  Dodaje się ją do zup, makaronów i sałatek.